Milí zákazníci, při objednávce v hodnotě nad 1000 Kč máte dopravu ZDARMA. :)

10 rad a tipů, které potřebujete vědět před dovolenou u Atlantiku v Maroku

sun-2571158_1920-1-970x564

1.Jak se dostanu do Maroka z České republiky?

Momentálně není žádný přímý let z České republiky do Maroka. Co se ceny týče jsou nejvýhodnější nízkonákladové lety od společnosti Ryanair. Třeba let Krakow – Marakéš koupíte mimo sezónu i okolo 20-30e.

Na vyhledávání letů používám stránku http://www.azair.com/. Pokud chcete jet k oceánu, vyhledejte si let do Marakéše nebo Agadiru (případně Essaouira, ale to jedině s přestupem v Bruselu, Paříži nebo Londýně). Od listopadu bude otevřena nová linka Praha – Marakéš.

Nejdražší lety bývají přes léto (červenec-srpen) a v období Vánoc a Silvestru. Plánujete-li cestu do Maroka v těchto termínech, kupte si letenku s dostatečným předstihem.

TIP  1: Společnosti snímají zájem o daný let a podle toho zvyšují nebo snižují ceny. Vyhledávejte letenky v anonymním režimu ať vaše aktivita není zaznamenána.

 

 2. Kam jet, když chci být u oceánu a zkusit surfování nebo kitesurfing?

 Mezi nejznámější surfařské destinace patří oblast Essaouiry (Diabat, Sidi Kaouki, Moulay Bouzerktoun, Cap Sim) a Agadiru (Imsouane, Taghazoute, Tamraght). Podmínky pro kitesurfing nebo windsurfing jsou pouze v okolí Essaouiry nebo na jihu Maroka – vyhlášená oblast Dakhla.

Mistr světa ve windsurfingu Boujmaa Guilloul žije právě v jedné z vesnic v okolí Essaouiry – Moulay Bourzektoun.

Článek budu směřovat na tuto oblast, konkrétně malou vesničku u pláže -  Sidi Kaouki, jelikož v ní už nějakou dobu žiji a detailně ji znám.

 

3. Jak se dostanu z letiště?

AUTOBUS – jedna z možností, jak se dostat z rušného Marakeše nebo Agadiru k oceánu je jet autobusem. Trasu Marakeš – Essaouira nebo Agadir - Essaouira jezdí poměrně dost společností. Já bych vám doporučila společnosti SUPRATOURS nebo CTM. Jízdenku si můžete zarezervovat až na místě. Autobus stojí okolo 80Dhs (zkratka Dhs znamená marocký dirham: 1 Dhs=2,31 Kč).

Z letiště se můžete na autobusové nádraží dostat buď taxíkem (cena za celé taxi 70-100 Dhs) nebo autobusem.

Z Essaouiry do Sidi Kaouki můžete jet autobusem č.2 z autobusové stanice Baab Doukalaa (je u jednoho z východů z mediny neboli centra města). Jezdí cca co hodinu a půl. Další možnost je taxi, které by vás mělo stát maximálně 100Dhs (za celé taxi).

TAXI – soukromé taxi vás může odvézt z Marakéše nebo Agadiru do okolí Essaouiry za 600-800 Dhs (cena za celé taxi). Pokud jste skupina a zaplníte všechny místa v autě, je to poměrně výhodná a pohodlná možnost. Tuto variantu doporučuji, pokud přiletíte v noci nebo brzo ráno, když ještě nejezdí autobusy. Kontaktujte vaše ubytování, ať vám taxi domluví nebo si odvoz zařiďte až na letišti. Taxíky tam stojí nonstop.

AUTO – pronajmutí auta na den vyjde na 200-300 Dhs na den. Stačí domluvit až na letišti nebo kontaktujte vaše ubytování, které bude určitě mít kontakty na půjčovny aut v jejich okolí.

 

4. Kde se můžu ubytovat?

Nabídka ubytování je velmi široká, od nízkonákladových hostelů po luxusní hotely a riády s lázněmi, bazénem a zelení všude okolo. Stanovte si váš standard, kolik chcete za ubytování utratit a jakým stylem chcete pobyt v Maroku prožít.

Cestovatelům "baťůžkařům" doporučuji využít místní hostely, ve kterých můžete potkat komunitu stejně smyšlejících lidí a také za nocleh neutratíte více než 100 Dhs.

Rodinám s malými dětmi doporučuji spíše ubytování s větším soukromím, zvažte pronajmutí vlastního apartmánu nebo pokoji v hotelu, který má prostornou zahradu nebo terasu, dostatečně chráněnou před větrem (který občas může zaskočit).

Vyhledejte si ubvtování na stránkách www.booking.com, www.airbnb.cz nebo www.hostelworld.com. Zadejte do vyhledávače například Sidi Kaouki a prozkoumejte, co by se vám mohlo líbit.

TIP 3: Jakmile najdete své ubytování, zkuste zadat jeho název do vyhledávače a podívejte se, jestli ubytování nemá své vlastní soukromé stránky. Výše uvedené stránky na vyhledávání ubytování si účtujou poplatky za zprostředkování a často jsou připočítané do ceny za vaše ubytování.

 

5. Jakým jazykem se domluvím?

V Maroku je úředním jazykem arabština a francouzština. Lidé, kteří jsou v denním kontaktu s turisty většinou mluví anglicky a v severních oblastech Maroka také španělsky. V turistických oblastech a městech si teda vystačíte s angličtinou, v odlehlých oblastech nebo vesnicích si s místními popovídáte neverbální komunikací (což je jednodušší než se zdá) nebo lehkou francouzštinou (pokud tedy neovládáte marocký dialekt Darijaa nebo jazyk Berberů).

 

6. Kde si můžu nakoupit jídlo nebo zajít na oběd?

V Sidi Kaouki je celkem pět malých obchůdků (podobné našim večerkám), ve kterých nakoupíte základní potraviny – zeleninu, olej, vodu, těstoviny, hygienické potřeby, maso, jogurty atd…

Většina ubytování poskytují minimálně snídaně. Můžete se také najíst v několika místních restauracích. Pokud si chcete vařit, doporučuji nakoupit jídlo v medině v Essaouiře, která je od Sidi Kaouki vzdálená cca 25 km nebo na jednom z tradičních trhů, který bývá v neděli v Esaouiře nebo v obci Had Draa. Na trzích nakoupíte čerstvé a levné potraviny a budete mít z toho určitě nezapomenutelný kulturní zážitek.

RYBY – vyčíhněte místního rybáře. Většinou jezdí na kole s taškou plnou čerstvých ryb nebo si zajděte do přístavu v Essaouiře, vyberte si čerstvé ryby, které byste rádi vyzkoušeli, zajděte do jedné z místních restaurací a poproste je, ať vám ryby ugrilují (většinou pouze za malý poplatek).

Pokud se vám trhy nelíbí a chcete nakupovat v supermarketu, v Essaouiře je Carrefour nebo Aswak Aasalam.

TIP 4: Osobně raději podporuji malé prodejce. Pro nás jako turisty to může být zdlouhavý styl nakupování nebo cítíme zábrany v komunikaci s místními. Ale většinou takhle nakoupíte levněji a kvalitněji a místo miliónové firmy svým nákupem podpoříte místní rodinu.

 

7. Jaké aktivity můžu vyzkoušet?

SURFOVÁNÍ

Jelikož jste u oceánu v oblasti, která je vyhlášená surfaři celého světa, nebude problém najít instruktora, který vám vysvětlí základy surfování nebo půjčí vybavení. V Sidi Kaouki je spoustu surfových škol, které nabízejí tyto služby.

Všechny mají své obchůdky v okolí pláže a celý den v nich bývá někdo, s kým si (i angličtinou) můžete domluvit lekci. Stačí se projít kolem pláže a vyhlídnout, kdo je vám sympatický. Většinou jsou všichni velmi zkušení a ceny bývají zhruba stejné – tj. 200-250 Dhs za lekci (většinou trvá 2h) nebo okolo 100 - 120 Dhs za pronájem prkna a neoprenu (na 2h).

TIP 5: Pozor na RIP proudy. Pokud o nich víte, nemusíte se jich bát. Více si přečtěte tady >>>

TIP 6: Pokud jste úplný začátečník, určitě si instruktora domluvte. Pokud už máte zkušenost, ale pořád vám surfování nejde, bude vám stačit pouze pronájem vybavení. Surfování je běh na dlouhou trať a naučíte se ho pouze dlouhodobou praxí v oceánu. Pokud už umíte základy a chápete techniku, žádný instruktor za vás neudělá dřinu, kterou musíte podstoupit, než se sklouznete na své první opravdové vlně.

KITESURFING

Sezóna kitesurfingu bývá na jaře a v létě, kdy většinou fouká vítr, který je pro tento sport ideální. Stejně jako u surfování, nebývá problém sehnat instruktora. Jelikož je to sport, který vyžaduje dostatečnou znalost a kvalitu vybavení, nechte si doporučit instruktora s několikaletými zkušenostmi. Můžete si ho domluvit až na místě nebo kontaktujte některou z kitesurfingových škol před odjezdem. Většina z nich mají vlastní webové stránky.

JÍZDA NA KONI NEBO VELBLOUDOVI

Stačí domluvit až na místě. Koně nebo velbloudi se svými majiteli většinou čekají u pláže. Cena za hodinu jízdy je okolo 150 Dhs.

TIP 7: Pokud jste ještě nikdy nejeli na koni nemusíte se místních koní bát. Jsou velmi zvyklí na turisty a je málo pravděpodobné, že by se s vámi sami od sebe rozběhli. Jste-li zkušený jezdec, vytipujte si opravdu temperamentního koně, který má chuť pracovat.

PIKNIK NA PLÁŽI

Doporučuji pouze ve dnech, kdy nefouká silný vítr (jinak budete místo odpočívání vytřepávat písek z vašeho oblečení) . Vítr většinou fouká jižním směrem. Pokud chcete jít na pláž a fouká, najděte si místo, které je chráněné třeba skálou (ideální je druhá pláž Sidi Kaouki, vzdálená asi 2 km od centra nebo níže zmiňovaná oáza s kaskádami, u které je pláž chráněná skálou a jeskyní).

TOULÁNÍ SE CESTIČKAMI, VYŠLAPANÉ OSLY NEBO VELBLOUDY

K této aktivitě nemám konkrétní tip. Nechte se vést cestičkami do další vesnice nebo lesa a pozdravujte velblouda, osla, kozy, ovce nebo želvu, které pravděpodobně po cestě potkáte.

JÍZDA NA KOLE

Kolo si můžete pronajmout v místní surfové škole u pláže

VÝLETY PO OKOLÍ

Krásné místo je oáza s kaskádami a dunami jako v poušti, vzdálená asi 7 km na jih od Sidi Kaouki.

Stojí za to navštívit město Essaouira, konkrétně medinu, která vás okouzlí svou příjemnou atmosférou.

Imsouane je také nádherné místo s pláží a přístavem.

A v neposlední řadě se můžete vydat na jih od Sidi Kaouki, kde je spousta dlouhých a opuštěných pláží, na kterých nepotkáte ani nohu.

 

8.Přibližně s jakým počasím můžu počítat?

Jaro – průměrné teploty 25-30°, noci začínají být teplé, většinou už začíná větrná sezóna.

Léto – průměrné teploty okolo 30–35 °C. Oblast Essaouiry nebývá silně zatěžována velkými vedry, protože většinou fouká vítr, který pocitově ochlazuje. Oceán zvlhčuje vzduch a vysoké teploty se tady dají bez problémů zvládnout. V létě převážně fouká. Jsou dny, kdy je bezvětří, ale většinou převažují větrné dny. Noci bývají teplé.

Podzim – mé nejoblíbenější období, vítr fouká méně nebo vůbec, teploty jsou kolem 25-30°C, noci jsou stále teplé.

Zima – denní průměrné teploty okolo 20°C. Přes den bývá teplé počasí, ale občas je deštivé období, které může trvat několik dní. Noci bývají velmi chladné.

TIP 8 (zimní období): Doporučuji vybrat ubytování s krbem nebo s vytápěním. Typické domy na zimu nejsou vybavené a něco jako ústřední topení neexistuje. Marocká zima mi umožnila zažít pocit, kdy je venku tepleji než doma! Na chladné večery určitě přibalte teplou bundu.

 

9. Jak se mám oblékat, abych na sebe zbytečně nestrhával/a pozornost?

Tato otázka se týká především žen. Úhel pohledu na ženskou krásu je zde poměrně jiný než v Evropě. Krása ženské křivky je ukazována pouze v rodinném soukromém prostředí svých nejbližších a před cizím okem je chráněna. Není běžné, aby ženy chodily polonahé po městech a stane-li se tak, působí většinou jako „pěst na oko“ a vzbuzují pozornost.

Nicméně Maroko je země otevřená a zvyklá na turistický ruch, takže vám nikdo nebude rozkazovat, jak se máte oblékat. Pokud vám nevadí, že vzbudíte pozornost a nutně si chcete obléct minikraťásky a tričko s výstřihem, rozhodněte se dle vlastního uvážení.

Pokud se chcete chovat s respektem k místním tradicím a více se otevřít místní mentalitě, doporučuji nosit hlavně ve městech spíše volnější a méně vyzývavé oblečení. Na pláži je pro turisty běžné být v plavkách.

TIP 9: Přibalte s sebou volně šaty nebo kalhoty harémky.

 

10. Je na ulicích bezpečno?

V oblastech v okolí Essaouiry je nízká kriminalita. V noci nedoporučuji odlehlé a zapadlé ulice. V centru města nebo v okolních vesnicích je šance, že by vás někdo přepadl nebo okradl velmi nízká.